POZNAJ NASZE SKŁADNIKI AKTYWNE

POLIPEPTYDY

Peptydy mogą przenikać do zewnętrznej warstwy skóry i pobudzać produkcję kolagenu. W efekcie wpływają na zmniejszenie widoczności drobnych zmarszczek i zachowanie młodego wyglądu skóry. Oprócz kolagenu, peptydy tworzą również włókna białka elastyny, które sprawiają, że skóra wygląda na jędrniejszą i bardziej napiętą.

sh-POLYPEPTIDE-9

sh-Polypeptide-9 identyczny z ludzkim czynnik wzrostu nabłonka naczyniowego otrzymywany w specjalnych procesach biotechnologicznych (VEGF, Vascular Endothelial Growth Factor) ) służy do regulacji przenikania związków sygnałowych z naskórka do skóry właściwej i w przeciwnym kierunku, dzięki temu ułatwia działanie innych czynników wzrostu i substancji czynnych zawartych w kosmetyku. Miejscowe zastosowanie czynników wzrostu przynosi poprawę kondycji skóry dotkniętej fotostarzeniem, związaną z tworzeniem nowego kolagenu, pogrubieniem naskórka i poprawą klinicznego wyglądu skóry z widoczną redukcją zmarszczek.

sh-POLIPEPTYDE-1 i sh-POLIPEPTYDE-11

sh-Polypeptide-1 – zasadowy czynnik wzrostu fibroblastów (bFGF, basic Fibroblast Growth Factor),

sh-Polypeptide-11 – kwaśny czynnik wzrostu fibroblastów (aFGF, acidic Fibroblast Growth Factor).

Identyczne z ludzkimi czynniki wzrostu fibroblastów otrzymywane w specjalnych procesach biotechnologicznych. Zarówno regeneracja, jak i naprawa naskórka i skóry właściwej zachodzą dzięki wysoce skoordynowanemu współdziałaniu różnych czynników wzrostu i cytokin. Do kluczowych czynników należą czynniki wzrostu fibroblastów (FGF), które kontrolują migrację, proliferację, różnicowanie i przeżycie różnych typów komórek. Ponadto FGF wpływają na wytwarzanie w skórze innych czynników biorących udział w procesie regeneracji. Miejscowe zastosowanie czynników wzrostu przynosi poprawę kondycji skóry dotkniętej fotostarzeniem, związaną z tworzeniem nowego kolagenu, pogrubieniem naskórka i poprawą klinicznego wyglądu skóry z widoczną redukcją zmarszczek.

OLIGOPEPTYDY

Oligopeptydy powodują wzrost białek takich jak kolagen i elastyna, ponieważ stymulują ich produkcję.

sh-OLIGOPEPTIDE-1

sh-Oligopeptide-1 otrzymywany w specjalnym procesie biotechnologicznym naskórkowy czynnik wzrostu, identyczny z ludzkim (EGF, Epidermal Growth Factor). Stymuluje podziały komórek naskórka i gojenie się mikrouszkodzeń. Stymuluje wzrost, różnicowanie i migrację komórek. Aktywuje produkcję kolagenu ma działanie anti-age. Miejscowe zastosowanie czynników wzrostu przynosi poprawę kondycji skóry dotkniętej fotostarzeniem, związaną z tworzeniem nowego kolagenu, pogrubieniem naskórka i poprawą klinicznego wyglądu skóry z widoczną redukcją zmarszczek.

sh-OLIGOPEPTIDE-2

sh-Oligopeptide-2 otrzymywany w specjalnym procesie biotechnologicznym insulinopodobny czynnik wzrostu, identyczny z ludzkim (IGF-1, Insulin-like Growth Factor 1). Sprzyja gojeniu się mikrouszkodzeń skóry. Stymuluje również podziały komórek naskórka. Z kolei oddziaływanie IGF na fibroblasty może obejmować proliferację, przeżycie, migrację i produkcję czynników wzrostu, które mogą działać lokalnie w skórze właściwej lub wywierać wpływ parakrynny na naskórek. Synteza składników macierzy zewnątrzkomórkowej skóry właściwej ECM pochodzących z fibroblastów jest stymulowana przez IGF-1. Na przykład IGF-1 stymuluje produkcję kolagenu i hamuje produkcję kolagenazy). Miejscowe zastosowanie czynników wzrostu przynosi poprawę kondycji skóry dotkniętej fotostarzeniem, związaną z tworzeniem nowego kolagenu, pogrubieniem naskórka i poprawą klinicznego wyglądu skóry z widoczną redukcją zmarszczek

POLIGLUTAMINIAN KWASU FOLIOWEGO

Bacillus/Folic Acid Ferment Filtrate Extract

Poliglutaminian kwasu foliowego otrzymywany metodą biofermentacji z wykorzystaniem kultur bakterii Bacillus. Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego przebiegu podziałów komórkowych, ponieważ uczestniczy w syntezie DNA i RNA, a także przyczynia się do wzajemnej transformacji aminokwasów. W badaniach in vitro wykazano również, że kwas foliowy wpływa na przyspieszenie naprawy DNA, które uległo uszkodzeniu pod wpływem ekspozycji na promieniowanie UV.

ACETYLOGLUTAMINA

Wpływa na spowolnienie procesów starzenia się skóry dzięki kontroli różnicowania keratynocytów, stymulację syntezy kolagenu typu I. Działa przeciwzmarszczkowo, dodatkowo wzmacnia funkcje bariery skórnej jako środek nawilżający i substancja odżywiająca skórę.

HIALURONIAN SODU NISKO- I WYSOKOCZĄSTECZKOWY

Kwas hialuronowy pomaga zatrzymać wilgoć w skórze i tworzy efekt “plump skin”. Działa jak humektant zatrzymując cząsteczki wody na powierzchni skóry i w efekcie zwiększając jej nawilżenie oraz elastyczność. Nisko cząsteczkowy hialuronian sodu wpływa również od wewnątrz na strukturę i nawilżenie skóry. Kwas hialuronowy bierze udział w różnicowaniu komórek, rozwoju embrionalnym, stanach zapalnych, gojeniu się ran, zachowaniu lepkosprężystości itd. Jak stwierdzono, masa cząsteczkowa i sposób syntezy (w tkance) lub degradacji określają działanie biologiczne kwasu hialuronowego. HA o wysokiej masie cząsteczkowej (HMW-HA) poprzez mechanizm pasywny umożliwia uwodnienie tkanki, przyczynia się do równowagi osmotycznej. HA o niskiej masie cząsteczkowej (LMW-HA) ma działanie stymulujące aktywność komórek. W odniesieniu do jego działania biologicznego wiadomo, że kwas hialuronowy aktywnie uczestniczy w sygnalizacji komórek skóry i w ten sposób wpływa na stabilność macierzy zewnątrzkomórkowej. Stwierdzono również, że HA ma wpływ na wzrost keratynocytów.

WITAMINA E (TOKOFEROLE)

Witamina E wspomaga regenerację komórek, działa jako antyoksydant i tworzy naturalną barierę zatrzymującą nawilżenie skóry. Posiada również właściwości zmiękczające skórę i przeciwzapalne. W połączeniu z witaminą C chroni skórę przed uszkodzeniami słonecznymi. Obecność tokoferoli w błonach komórkowych ogranicza skutki działania mediatorów stanów zapalnych. Podstawowym efektem działania tokoferoli na żywe warstwy naskórka jest zapobieganie powstawaniu podrażnień i stanów zapalnych oraz łagodzenie istniejących zmian. Zastosowanie kosmetyków z witaminą E zarówno przed jak i po ekspozycji na słońce pozwala na znaczne ograniczenie zmian rumieniowych powstających pod wpływem promieniowania UVB.

WITAMINA C (TETRAIZOPALMITYNIAN ASKORBYLU)

Witamina C działa jako kofaktor stabilizujący cząsteczki kolagenu i stymulujący jego syntezę. Ponadto posiada zdolność neutralizacji wolnych rodników i pozbywania się toksycznych utleniaczy, na przykład znajdujących się w zanieczyszczeniach środowiska. Witamina C ogranicza również uszkodzenia wywołane przez ekspozycję na promieniowanie UV. Stosowana w połączeniu z witaminą E jest szczególnie skuteczna w zmniejszaniu uszkodzeń oksydacyjnych skóry. W przeciwieństwie do wolnej witaminy C (kwasu askorbowego, kwasu askorbinowego), tetraizopalmitynian askorbylu może wniknąć do warstwy rogowej naskórka i dotrzeć do większości obszarów narażonych na działanie wolnych rodników. Może uwalniać w żywej tkance wolny kwas askorbinowy. Razem z tokoferolem (tj. witaminą E) może dawać pełną ochronę przeciwrodnikową, ponieważ zapobiega zniszczeniom tych układów, które tylko w niewielkim stopniu mogą być chronione poprzez antyutleniacze rozpuszczalne w tłuszczach.

FILTRATY BAKTERYJNE (POSTBIOTYKI)

Postbiotyki to innowacja w kosmetyce wykorzystująca zalety probiotyków. Zamiast żywych kultur bakterii, składają się one z ich metabolitów, dzięki czemu są bezpieczniejsze dla skóry, aktywnie hamując rozwój mikroorganizmów oraz dostarczając skórze cenne substancje pielęgnacyjne.

KOFEINA

Kofeina zwęża naczynia krwionośne, pomaga zmniejszyć stany zapalne i opuchliznę. Napina i rozjaśnia cerę, redukuje zmarszczki i widocznie wygładza skórę. Kofeina jako antyoksydant chroni skórę przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki – pomaga więc w zapobieganiu powstawania drobnych zmarszczek.

EKSTRAKT Z ZIELONEJ HERBATY

Wyciąg/ekstrakt z zielonej herbaty pomaga zmniejszyć oznaki starzenia, takie jak zmarszczki i drobne linie. Ponadto wspiera zdrowie skóry poprzez nawilżanie, stymulację krążenia i regulację produkcji sebum, dzięki czemu wykazuje pozytywny wpływ na ogólny ton, strukturę, siłę i sprężystość skóry. Zielona herbata ma również właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.

WYCIĄG Z GRANATU

Granat działa jako antyoksydant – pomaga w regeneracji i detoksykacji skóry. Zapobiega uszkodzeniom wywołanym przez wolne rodniki, które są dużą przyczyną starzenia się skóry. Pomaga chronić naskórek i pobudza regenerację komórek skóry poprzez zwiększenie produkcji kolagenu i elastyny.

EKSTRAKT Z ŻURAWINY

Żurawina cechuje się wysoką zawartością polifenoli oraz witamin C i E, które skutecznie zwalczają wolne rodniki, minimalizują widoczne oznaki starzenia, w tym drobne linie i zmarszczki, przebarwienia i utratę elastyczności.

μ-KONOPEPTYD CnIIIC

Konopeptyd używany do celów kosmetycznych jest otrzymywany innowacyjnymi metodami biotechnologicznymi, nie jest pozyskiwany bezpośrednio z jadu ślimaka. Mechanizm działania tego konopeptydu jest porównywalny z mechanizmem działania toksyny botulinowej. Stwierdzono, że m-konopeptyd CnIIIC sformułowany jako produkt do użytku zewnętrznego stymuluje analogiczne działanie i wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe. Dzięki unikalnemu mechanizmowi działania μ-Konopeptyd CnIIIC wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe a także nawilżające oraz kojące negatywne wrażenia sensoryczne, występujące zwłaszcza w przypadku cery suchej („napięcie” skóry, świąd, „szczypanie”).

EKTOINA

Ektoina jest neutralną niejonową, silnie wiążącą wodę cząsteczką organiczną o niskiej masie cząsteczkowej występującą w organizmie bakterii halofilnych. W swoim naturalnym środowisku mikroorganizmy te rosną w ekstremalnych warunkach, takich jak intensywne promieniowanie słoneczne, wysokie temperatury i ekstremalna suchość, i chronią się przed tymi stresorami poprzez syntezę ektoiny. W badaniach in vivo preparat zawierający 2% ektoiny był bardziej skuteczny pod względem nawilżenia skóry, jej elastyczności i struktury powierzchni niż preparat placebo. W badaniach in vitro i ex vivo składnik ten wykazuje również wysoki potencjał ochrony komórek skóry przed promieniowaniem UV i światłem niebieskim (dane producenta surowca).

BETAINA

Betaina jako związek amfoteryczny o małej polarnej cząsteczce podatnej na tworzenie wiązań wodorowych, silnie oddziałuje z wodą i innymi podobnymi cząsteczkami, nadając roztworom specyficzne właściwości fizykochemiczne (np. działanie rozpuszczające) i sensoryczne, takie jak jedwabistość w dotyku. Wiele organizmów gromadzi ją, gdy poddawane są stresowi osmotycznemu jako substytut nieobecnych substancji rozpuszczonych. Dzięki tym właściwościom betaina wykazuje silne działanie nawilżające jako składnik kosmetycznych warstw okluzyjnych, nie zwiększając przy tym kleistości odczuwanej sensorycznie.

FERMENTOWANY OLEJ

Olej poddany biotransformacji (częściowa hydroliza, interestryfikacja, transestryfikacja) z wykorzystaniem kultur bakteryjnych, tego typu modyfikacja prowadząca do powstawania m.in. niepełnych glicerydów (monoglicerydów i diglicerydów) pozwala na uzyskanie lepszej penetracji do warstwy rogowej oraz lepszych parametrów sensorycznych w porównaniu z niemodyfikowanymi triglicerydami. Dzięki temu można uzyskać lepszą biodostępność surowca oraz zwiększyć komfort stosowania kosmetyku.

GLICERYNA

Stosunkowo dużo badań klinicznych prowadzonych w przeszłości dotyczyło preparatów zawierających hydrofilowe składniki nawilżające w tym glicerynę (w stężeniach nawet do 20%). Gliceryna może, w warunkach niskiej wilgotności względnej, zapobiegać zmianom organizacji lipidów wchodzących w skład bariery naskórkowej, co może tłumaczyć bardzo dobre efekty jej stosowania w przypadku uszkodzonej lub nieprawidłowo wykształconej bariery naskórkowej. Dodatkowo gliceryna przywraca prawidłowy stopień uwodnienia warstwy rogowej, co pozwala na przywrócenie m.in. prawidłowej aktywności enzymów – potwierdzono to na przykładzie degradacji korneodesmosomów. Długoterminowa poprawa bilansu wodnego za pomocą preparatów z gliceryną ma, jak się wydaje, również bardzo duże znaczenie w zakresie przywracania homeostazy naskórka.

Koszyk
Scroll to Top

CHCEMY NAGRODZIĆ TWOJĄ LOJALNOŚĆ

Korzyści z członkostwa w naszym programie lojalnościowym:

  • Możliwość wymiany punktów lojalnościowych na dowolne produkty
  • Możliwość zamówienia naszych produktów przedpremierowo
  • Prezent urodzinowy
  • Dni zakupu w których uzyskach więcej punktów lojalnościowych

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat. Ut wisi enim ad minim veniam, quis nostrud exerci tation ullamcorper suscipit lobortis nisl ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla. Duis autem vel eum iriure dolor in hendrerit in vulputate velit esse molestie consequat, vel illum dolore eu feugiat nulla.